Under vår- og høstsesongene (ca. 20.3.-30.5. og 20.8.-15.11.) trenger vi folk til trekktellinger og hekketakseringer, samt ivrige og nysgjerige ringmerkingsassistenter. Hvis du kan tenke deg å delta i arbeidet ved stasjonen ta gjerne kontakt med stasjonspersonalet for å finne ut når neste tur til øya er.

Potensielle ringmerkingsassistenter kan få opplæring i behandlingen og ringmerking av fugler dersom det er tilstrekkelig tid og bemanning ved stasjonen. Å lirke ut fuglene av fangstnettene krever en viss fingerferdighet, tålmodighet og talent. Ringmerking bedrives så ofte vi kan i forhold til personaltilgangen for å bidra til å utforske fugletrekk, levealder og bestander. I tillegg gir det oss en bedre oversikt over de til enhver tid rastende fuglene på øya. Å være aktiv i stasjonsarbeidet er nyttig å lærerikt i mange henseender.

Hver kveld fører vi opp alle arter og antall som er sett i løpet av dagen i loggpermen, og disse dataene benyttes under sammenstillingen av årsrapportene. Det jobbes med å finne løsninger som kan overføre en del av dette arbeidet til regneark og databaser.

Løvsanger under ringmerking.

Her finner dere informasjon som er relevant i forbindelse med et besøk ved Akerøya Ornitologiske Stasjon (AOS), samt en del nyttige råd og tips. Vi håper dere får et fint opphold ved AOS.


Transport

Akerøya er kun tilgjengelig med båt. Vi har mulighet til å frakte små grupper (gruper opp til 10 personer) ut med vår båt (ei 15 fots åpen jolle). På grunn av antallet turer med båten vår anbefaler vi at større grupper tar kontakt med taxibåten eller andre lokale som har større båter tilgjengelig. Ta kontakt, så kan det hende vi kan hjelpe til med å skaffe skyss

Taxibåten: 90 11 60 33,

http://taxibater.no/kontakt.html

Uansett hvordan deltakerne velger å komme seg ut på Akerøya må samtlige deltakere ha flytevest. Vi har ikke alltid ekstra flytevester å låne bort. Dersom det er deltakere som ikke har, eller får tak i flytevest, kan dette leies for en billig penge på Fredrikstad brannstasjon.

Ansvar

AOS har ansvaret for omvisning ved den ornitologiske stasjonen, som vil ta 2-4 timer avhengig av ønsket program. Vanligvis innbefatter det følgende:
• Generell historie
• Fangst av fugl (utstyr, hvordan dette blir brukt, samt være med på fangst)
• Ringmerking (Hvordan, Hvorfor, samt dokumentasjon og Rapportering)
• Telling av trekkfugl.
• Telling av hekkefugl i reservatene.
• Regler rundt ferdsel i reservater.
• Informasjon om utstyret vi bruker (Kikkert, Teleskop, Kamera)

Vi kan i tillegg ordne følgende dersom det er ønske om det:
• Stiller opp med spørsmål angående fugl til en natursti.
• Dersom det er ønskelig med et besøk på festningsholmen kan vi stille opp med båt for frakt til og fra.
• Dersom besøkende har spesielle ønsker skal vi gjøre vårt beste for å ordne dette.

Besøkende har ansvar for overnatting (det finnes to store gressletter som er ideelle for overnatting i telt), mat, drikke, medbrakt utstyr og aktiviteter utover omvisningen ved den ornitologiske stasjonen.

Det er en brønn på Akerøya, med vann som er greit å bruke til å lage mat (for koking), men vi vil anbefale alle og ta med drikkevann.

Det finnes flere utedoer på Akerøya. Dopapir må medbringes.

Tilberedning av mat må skje ute. Det er ikke strøm på Akerøya, bortsett fra et solcellepanel. AOS har dog et kjøkken med en gasskomfyr med 2 plater. Denne kan lånes til enkelte ting, men det er ikke plass til å tilberede fulle middager til større grupper.

Dersom det er spesielle behov for overnatting innendørs for enkelte av medlemmene i gruppen har AOS mulighet til å ta imot opptil 4 overnattende inne på Stasjonen. Vi har ikke mulighet til å ha hele grupper liggende inne på stasjonen.

Ha med
Hver deltager bør ha med følgende:
Sovepose
Liggeunderlag
Flytevest
Gummistøvler, eller annet vanntett fottøy. Det er vått hele året på flere av stedene vi kommer til å besøke under rundturen på Øya.
Varme og vindtette klær (uansett årstid). Akerøya ligger veldig vindutsatt til og det er kaldere her enn inne på land. Vi kommer også til å være opp tidlig på morgenen og sent på kvelden.
Regntøy
Tørt skift, både klær og fottøy.
Kikkert kan anbefales, men er ikke nødvendig.

Nyttig info

AOS vil ikke ta på seg noe ansvar for MP3 spillere, mobiltelefoner eller lignende som blir skadet under oppholdet. Tenk over hva som blir tatt med ut med tanke på at båtturen ut kan bli våt dersom det er vind, overnatting ute og muligheter for regn, samt at vi som nevnt kommer til å besøke flere steder som er myrlendte og fuktige.

Priser

AOS drives på frivillig basis og medlemmene betaler det meste av driften av egne midler. Vi må derfor få dekket våre utgifter ved et besøk. Prisene finnes under:

Pris per person tur/retur Øen: 100,-
Pris for kjøring til Festningsholmen: 100,-
Omvisning/foredrag: ta kontakt
Lån av kjøkken: ta kontakt
Overnatting i huset dersom aktuelt: 100 kr per person/natt. Inkluderer bruk av kjøkken.

Overnatting er gratis for barn.